Entradeta

Rescato les anotacions del sant Facebook que fa dos anys utilitzo i em decideixo a crear un bloc, i de passada aprendre com va això perquè no en tinc ni idea!!!

Altra cosa a dir-vos és que, com d'inici és un rescat de Face i no domino els blocs, l'ordre de lectura dels llibres és una mica desgavell però a cada anotació hi ha el mes i l'any en què vaig llegir-me'l. A partir d'ara l'ordre serà més rigorós.

I, per acabar, que us convidi a fer comentaris mai serà sinònim de donar permís ningú de malmetre; en altres paraules, les crítiques, constructives!!!

dilluns, 2 de març del 2015

L'ESCOMBRA DEL SISTEMA, David Wallace


Per començar, la paraula exacta que em ve a la ment per definir la novel·la és desconcertant. El plantejament de l'entramat (la inaccessibilitat de la besàvia Lenore juntament amb la d'uns quants companys i treballadors de la residència on viu) m'esperava que se'ns desvetllés al desenllaç, però en realitat queda difós entre històries en paral·lel que, d'una manera o d'altra, afecten la protagonista, que també es diu Lenore.

Durant part del relat se'ns planteja la teoria que els companys de la besàvia han aconseguit pispar un producte infantil alimentari que els ha de permetre rejovenir però, ni es confirma ni es desmenteix, simplement que no hi ha final!!!! O bé no l'he sabut trobar, o certament és irrealment metafòric i àmpliament obert a la imaginació..... perquè fins i tot aquesta és una opció que tampoc se l'acaba de creure la néta. Pràcticament tot el relat succeeix prop del Desert d'Ohio, desert construït per l'ésser humà i no pas concebut com un accident de la natura.

I vet aquí que a la protagonista se li revolta l'entorn (el seu lloro, que qui sap si per haver tastat l'invent o simplement per haver escoltat massa converses, xerra pels descosits; el company amb ànsies per aprehendre-la; les amigues tan diferents i la seva família immensament peculiar) i, sense adornar-se ens presenten algú que fa/és en relació als altres, és a dir, que per ella mateixa sembla que no funciona, que es deixa endur per allò que vol la resta. Tanmateix crec que arriba un punt on, com tots, toca fons i diu prou però no sabrem què passa.

Moltes digressions dins la història principal, aprofitant que la Lenore treballa en un editorial on hi arriben molts escrits,  a través de contes breus que tracten de ser exemplificants per la protagonista; també trobem un munt de transcripcions de les sessions amb el psicòleg i de diverses situacions que van definint lentament la narració.

De tot això, el relat curt que més va impactar-me fou el d'un home i una dona no del tot a l'hora que acaben junts per allò de "el roce hace el cariño" i que, finalment, esdevenen en un drama on morta l'una, l'altre embogeix. El fet diferencial d'ell era l'enamorament precoç de qualsevol ésser femení i el d'ella la lletjor i la criança d'un gripau al pap.


En conjunt, ni rastre de realitat... una porta oberta a la reflexió més imaginativa i una crítica indubtable al sistema econòmic i de valors als Estats Units (com es manipula a la gent perquè compri aliments saludablement tractats, com crear Natura Artificial, com tractar psicològicament al personal, són uns quants exemples).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada